دو عبارت دکوراسیون داخلی و طراحی داخلی در طراحی و بازسازی خانه معمولا به غلط به جای یکدیگر مورد استفاده قرار می گیرند. گرچه هر دو بخش های مشترکی با هم دارند و هدف همه آنها بهبود کیفیت زندگی از طریق بهبود فضاست، اما مترادف هم نیستند. طراحی داخلی منزل و دکوراسیون داخلی منزل دو واژه ای هستند که معمولا با یکدیگر اشتباه گرفته می شوند اما حقیقت این است که واقعا نمی توان این دو واژه را به جای هم به کار برد. شباهت های زیادی بین این دوشغل وجود دارد، آنقدر که سخت است بتوان گفت مرز مشخص بین این دو حرفه چیست. اگرچه با این حال، کمی بیش از یک تفاوت ناچیز بین آنچه که یک فرد را طراح داخلی می کند و آنچه که یک فرد را دکوراتور داخلی می کند، وجود دارد. برخی از این تفاوت ها نامحسوس هستند و بعضی واقعا قابل توجه. اما برای درک بهتر موضوع و بهتر است که ابتدا تعریفی از دو عبارت پرکاربرد طراحی داخلی و دکوراسیون داخلی داشته باشیم. باما همراه باشید.
طراحی داخلی چیست؟
طراحی داخلی در واقع یکی از زیر شاخه های رشته معماری می باشد. طراحی داخلی علمی است که نیازمند احاطه کامل بر روانشناسی محیط است. این حرفه به عنوان یک هنر و صنعت شناخته شده در تمام جهان می باشد که جهت بهینه سازی فضا های داخلی ساختمان ها از آن استفاده می شود. به طور کلی بهبود عملکرد فیزیکی و روانی فضا جهت راحت سازی زندگی، از اهداف طراحی داخلی می باشد و بدون آن، فضای معماری کارآیی لازم و بهینه را نخواهد داشت. طراحی داخلی به ما نشان می دهد که چگونه می توان از محیطی کوچک حتی 30 متری، نهایت استفاده را کرده و چگونه و از چه وسایلی برای پر کردن این محیط استفاده کرد. از همین رو طراحی داخلی با طیف گوناگونی از عناصر و مولفه ها همچون فرم، نور، رنگ، بافت، کف، سقف، دیوار، عناصر کارکردی و تزیینی و مبلمان را در بر می گیرد به طوری که تمامی این عناصر باید به صورت هماهنگ و متناسب در یک طرح مرتبط و خوشایند قرار بگیرند. آنچه که یک طراح داخلی باید انجام دهد بیشتر به فضای اتاق ربط دارد، فعالیت های آنها بیشتر به طراحی و نوسازی فضای داخلی کمک می کند. آنها نه تنها ظاهر اتاق را عوض می کنند، بلکه تغییراتی در کارایی اتاق نیز ایجاد می نمایند. این افراد باید علاوه بر فنون طراحی بر ارگونومی، و رنگ شناسی و مصالح شناسی نیز مسلط باشد زیرا که موارد ذکر شده ابزار بیان طراح هستند. فعالیت های یک طراح داخلی شامل نقاشی کف ساختمان تا چیدمان لوازم تزئینی در داخل اتاق می باشد. استفاده کاربردی و بهینه از فضای یک اتاق یا ملک از فعالیت های طراحی داخلی می باشد. نا گفته نماند که ممکن است یک طراح داخلی، علاقمند به هنر و تزئینات و طراحی دکوراسیون داخلی نیز باشد ولی یک دکوراتور نمی تواند کار طراحی داخلی را نیز انجام دهد چرا که نیاز به تخصص داشته و می بایست دوره های مختلفی را بگذرانند.
بیشتر بخوانید: شغل طراحی داخلی و آنچه که باید بدانید!
عوامل مهم جهت طراحی داخلی
• فضا باید با توجه به کاربرد خود ایجاد شود.
• اجزای استفاده شده در فضا باید در فرد سبب ایجاد شوق و شادی کرده و موجب بی حوصلگی او نگردند.
• هارمونی و توازن در اجزا باید وجود داشته باشد.
• اصلی ترین و مهم ترین مرحله انتخاب رنگ مناسب می باشد.
مراحل طراحی داخلی
۱. دریافت اطلاعات و خواسته های کارفرما
در مرحله اول طراح باید تمامی اطلاعاتی را که کارفرما یا سفارش دهنده کار از او می خواهد را جمع آوری کرده و فهرستی از اولویت ها و اهمیت های آن ها ایجاد کند. در این مرحله سبک طراحی داخلی مشخص خواهد شد.
۲. جمع آوری اطلاعات فنی
در این مرحله اطلاعات فنی چون ابعاد و اندازه های سایت پروژه، میزان نورگیری، موقعیت فضاهای همجوار و … جمع آوری می شود.
۳. تمرکز بر روی طراحی و خلق اثر در ذهن
طراح با استفاده از ذهن خلاق خود و اطلاعات جمع آوری شده، طرحی را در ذهن خود خلق می کند.
۴. پیاده نمودن طرح
این مرحله یکی از مراحل اصلی طراحی می باشد که طرح ذهنی باید به صورت کامل بر روی کاغذ پیاده شود.
۵. وارد کردن طرح در نرم افزار به صورت دو بعدی
در این مرحله تمامی جزئیات به صورت دقیق به کمک اصول نقشه کشی ترسیم می گردد.
۶. سه بعدی نمودن سازه
در این مرحله طراح طرح خود را با تکیه بر نقشه های سه بعدی و با زیباسازی آن ارائه می کند.
۷. ارائه تقشه
در مرحله آخر باید تقشه ها تکثیر شده و در اختیار کارفرما قرار بگیرند. به طور معمول از ارائه نقشه اصلی جهت جلوگیری از دزدیدن آن خودداری می شود.
کوراسیون داخلی چیست؟
به هنر خلق و آفرینش فضایی، دکوراسیون داخلی گفته می شود، در این خلق زیبایی، نظم و تعلق خاطر مشاهده شده و تنها به معنای چیدمان مبلمان و سایر اشیا در فضا نیست، برای دکوراسیون داخلی و خارجی از سبک ها و گرایش های مخصوصی استفاده می شود که آن ها بر اساس سلیقه و نیازهای افراد متغیر هستند.
در واقع دکوراسیون داخلی به این معنی است که چگونه می توان با استفاده از مبلمان و سایر اشیا و نور پردازی صحیح، فضایی جذاب را برای کار و زندگی پدید آورد.
دکوراسیون داخلی همان تزیینات داخلی و هنر و دانشی است که به کاربردی کردن و زیبا کردن فضا می پردازد، دکوراسیون داخلی را می توانیم حلقه متصل شده بین علم معماری و طراحی داخلی معرفی کنیم، در واقع دکوراسیون داخلی هم علم معماری و هم علم طراحی را شامل می شود.
طراحان دکوراسیون یا دکوراتورها با نحوه ساخت و بازسازی ملک مورد نظر مثل خانه، دفتر کار، هتل، ویلا و … سر و کاری ندارند و فعالیت و کار آنها زمانی شروع می شود که کارهای ساخت و ساز یا بازسازی ملک به اتمام رسیده باشد و نوبت به ظاهر کار و المانهایی که در دید می باشند برسد.
ایجاد هماهنگی بین تمام اجزای داخلی یک منزل اعم از رنگ وسایل و دیوار ها تا چیدمان آن ها، زیبا شناسی و خلاقیت در کنار داشتن دانش کافی از وظایف و فعالیت های مربوط به طراح دکوراسیون داخلی می باشد.
دکوراسیون داخلی کاری به قواعد و اصول مهندسی معماری و محاسبات آن نداشته و یک دکوراتور صرفا با زیبایی، چیدمان، تزئینات، رنگ فضا اعم از پارچه و مبلمان و پرده و دیوارها سر و کار دارند.
بیشتر بخوانید: انواع سبک های دکوراسیون داخلی
سخن پایانی
درست است که طراحی داخلی و دکوراسیون داخلی، ارتباط تنگاتنگی با یکدیگر دارند؛ اما در عین حال، از نظر دامنه، اهداف، فرآیندها و مهارت های مورد نیاز، تفاوت های مشخصی نیز دارند. طراحی داخلی شامل طیف وسیع تری از ملاحظات، از جمله برنامه ریزی فضا، عملکرد، و پایداری است؛ در حالی که دکوراسیون داخلی، در درجه اول بر زیبایی شناسی تمرکز دارد. طراحان دکوراسیون بر خلاف طراحان داخلی نیازی به دانش و مهارت های آکادمیک نداشته و با شرکت در دوره هایی چون بررسی سبک ساختمان ها، مبلمان، چیدمان و … می توانند حرفه خود را توسعه و پیشرفت دهند. طراح دکوراسیون وظیفه چیدمان مناسب و ایجاد هماهنگی میان وسایل و فضای یک ساختمان را دارد و کار او پس از اتمام کار طراح داخلی آغاز می شود.